Ovocný nákyp z horárne u Červenej Čiapočky

Aj vy ste niekedy uvažovali o tom, čo niesla Červená Čiapočka svojej starej mame v košíčku? Nachystala to sama, alebo jej pomohla mamina? A odkiaľ mala Čiapočka recept? Kto si znova prečíta rozprávku, možno v nej nájde skrytú odpoveď. Kto si myslí, že to mohol byť chrumkavý teplý nákyp, nech zostane s nami v Zázračnom ateliéri.

 

  • 500 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 500g jemného hladkého tvarohu
  • Škorica
  • Štipka soli
  • 500 g lesného bobuľového ovocia: čučoriedky, maliny, jahody
  • 1 vianočka /alebo iné sladké pečivo/
  • 50g masla
  • Tuk a strúhanku na vymazanie
  1. Mlieko vyšľaháme habarkou s 2 žĺtkami a 2 PL cukru.
  2. V inej miske zmiešame tvaroh, 2 PL cukru a vanilínový cukor.
  3. Nakrájame vianočku na plátky hrúbky asi 1,5 cm.
  4. Zapekaciu misku vymažeme tukom a vysypeme strúhankou. Kúsky vianočky namáčame v mliečnej zmesi a uložíme tesne vedľa seba do pekáča v jednej vrstve.
  5. Na vianočku nasypeme ovocie a posypeme 2 PL cukru a škoricou.
  6. Na ovocie navrstvíme tvarohovú plnku.
  7. Zopakujeme vrstvu vianočky namočenej v mlieku. Zvyšné mlieko nalejeme na nákyp. Na povrch rozložíme vločky masla a pečieme v rúre 25 minút pri teplote 180 stupňov.
  8. Do 2 bielok pridáme štipku soli a šľaháme. Postupne pridávame 2 PL cukru. Vyšľaháme tuhý sneh, ktorý navrstvíme na upečený nákyp. Zapečieme ešte 10 minút pri teplote asi 150 stupňov.

Ak ste dokázali vyrobiť alebo ukuchtiť dielko podľa nášho návodu, nenechajte si ho len pre seba. Ukáže ho aj ostaným šikovníčkom! Odfotografujte ho a pošlite nám do Galérie cez FORMULÁR.