Citrónové kraslice

 
Maľované, lepené, papierové, šité… vlastnoručne vyrobené vajíčko by si mal vážiť každý šibač oveľa viac, ako čokoládové z obchodu. Citrónovými kraslicami však potešíte nie len šibačov, ale aj celú rodinu pri Veľkonočnom hodovaní.

Čo budete potrebovať:
  • 1 a pol hrnčeka hladkej múky
  • 10 polievkových lyžíc práškového cukru
  • 150g zmäknutého masla
  • kôru z jedného chemicky neošetreného dobre umytého citróna
  • 1 vajíčko
  • džem na spíjania – najlepšie citrónový, alebo pomarančový
  • Na polevu: práškový cukor, šťava z citrónu, potravinárske farby, cukrárske zdobítka
Ako na to:
  1.  Múku, cukor, maslo, citrónovú kôru a vajíčko zmiešame na mäkké voňavé cesto. Ak máte kuchárske skúsenosti, môžete si pomôcť kuchynským robotom.
  2.  Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a vykrajujeme vajíčka. Ak nemáte vykrajovačku, urobíte si šablónku z kartónu, vystrihnite a podľa nej vykrajujte vajíčka pomocou radličky, alebo príborovým nožíkom. Vajíčka ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3.  Koláčiky pečte v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov, v elektrickej bez vzduchu pri 200 stupňoch asi 10 minút. Vajíčka by si mali zachovať farbu, mali by získať len jemný zlatisto – ružovkastý nádych.
  4.  Upečené vajíčka spájate tak, že vždy jedno vajíčko natriete džemom a druhé prilepíte.
  5.  Na polevu zmiešajte práškový cukor a pár kvapiek citrónovej šťavy tak, aby vám vznikla vláčna poleva.  Polejte vajíčka z vrchnej strany.  Skôr ako poleva zaschne, vyzdobte ju cukrárskymi zdobítkami, potravinárskymi farbami v tube. /Ak nemáte tubičky s farbami, pridajte do citrónovej polevy potravinárske farby v prášku./

Predveďte svoje dielko v našej Galérii:

Ak ste dokázali vyrobiť alebo ukuchtiť dielko podľa nášho návodu, nenechajte si ho len pre seba. Ukáže ho aj ostaným šikovníčkom! Odfotografujte ho a pošlite nám do Galérie cez FORMULÁR.
Nenechajte si pečené citrónové kraslice len pre vašich šibačov a predveďte sa aj ostatným maškrtníkom! Odfotografujte ho a pošlite nám ho do Galérie cez KONTAKT.