Veľkonoční pečení zajkovia

Veľkonoční pečení zajkovia

V prírode už všetko šteboce, rastie a kvitne. Ani zajkovia už nie sú zalezení v brlôžkoch. Zajko Uško, zajko Bojko, aj smelý zajko z Afriky priskackali až do našej maškrtníckej kuchyne. Vyskúšajte náš recept a možno sa niekedy stretneme aj pri našej veľkonočnej rozprávke „Ako sa po zime Zajačkovci rozjarili.“

 

  • 440 g hladkej múky špeciál
  • Štipku soli
  • 75g práškového cukru
  • 1 vanilínového cukru
  • 1 sušené droždie
  • 60 g roztopeného masla
  • 1 vajce
  • Nastrúhaná kôra z citróna
  • 250 ml vlažného mlieka
  • Na potretie: vajíčko
  1. Všetky prísady dáme do väčšej misy, zamiesime a vypracujeme hladké kysnuté cesto. Necháme vykysnúť 45 minút.
  2. Cesto rozdelíme na 12 dielov.
  3. Z každého dielu odložíme 1/3. Zo zvyšku vytvarujeme šúľok dlhý asi 10 cm, ktorý na koncoch rozstrihneme nožničkami – to budú predné a zadné labky zajka. Položíme na plech a potrieme vajíčkom.
  4. Z odloženého cesta odstrihneme 1/3 a vytvarujeme zajkovi chvostík, ktorý prilepíme na telo medzi zadné labky.
  5. Zo zvyšného cesta vytvarujeme slzičku, v špičke rozstrihneme a prilepíme na vajíčko na predné labky. Potrieme vajíčkom a prilepíme oči /hrozienka, tekvicové semienka, klinčeky…/
  6. Zajkov pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 190 stupňov asi 15 minút.

Ak ste dokázali vyrobiť alebo ukuchtiť dielko podľa nášho návodu, nenechajte si ho len pre seba. Ukáže ho aj ostaným šikovníčkom! Odfotografujte ho a pošlite nám do Galérie cez FORMULÁR.